KİRACININ HAKLARI

Kiracı hakları, kiralayan kişi ile mülk sahibinin arasındaki ilişkiyi düzenlemek amacıyla yasalarla belirlenmiştir. Borçlar Kanunu gereğince kiracı ve mülk sahibi arasındaki kira sözleşmesi, senet gibi işlemektedir. Kiracının haklarını bilmesi kiracının yararına olacağı gibi olası bir ters durumda haklarını koruyabilmesi açısından avantaj sağlayacaktır.

Kontrat Süresi
Eğer ev sahibinin haklı bir gerekçesi yok ise kiracıyı kontrat süresi dolmadan evden çıkaramaz. Haklı gerekçeler yasalar çerçevesinde belirlenmiştir ve gerekçenin yasalar içerisinde olması gerekmektedir.
Kira Tutarında İndirim
Kiracı evi nasıl tuttuysa o şekilde kullanmak ve o şekilde teslim etmek zorundadır. Evin tadilat masrafları ev sahibine aittir. Kiracı ile mülk sahibi arasında yapılan bir anlaşma ile masrafları kiracının ödemesi durumunda, mülk sahibi kira tutarında indirime gidebilir.
Yeni Sözleşme
Eğer kira kontrat tarihinden 15 gün öncesine kadar yeni bir sözleşme hazırlanmadıysa, sözleşme otomatik olarak 1 sene yenilenir.
Konut Yapı Masrafları
Kiracı, mülkte sonradan oluşan herhangi bir hasardan dolayı evden yeteri kadar faydalanamıyor ve bu durumdan rahatsızlık duyuyor ise bu kusurların giderilmesini mülk sahibinden talep edebilir. Eğer mülk sahibi bu durumu kabul etmezse, kiracı mülk sahibinden bu durum için kira bedelinde indirim yapmasını talep edebilir.
Sigorta ve Vergi
Sigorta ve vergi ödemeleri eğer sözleşmede aksi belirtilmediyse mülk sahibine aittir.
Depozito
Ev sahibi ev teslim edildiğinde, evi aynı şekilde aldıysa depozitoyu geri vermelidir.
Zaman Etkisi
Kiracı, zamanla yıpranabilecek olan eşyalardan sorumlu değildir.
Kentsel Dönüşüm
Eğer ki kiracının oturduğu ev kentsel dönüşüm nedeni ile boşaltılacaksa, kiracı devletten 2 yıl kira kadar yardım alabilir.
Evin Satılma Durumu
Kiracı evi kullanıyorken eğer ki ev satılırsa kiracının 6 ay süresi vardır. Yeni ev sahibi 1 ay içinden ihtar göndererek kiracıdan tahliye talep edebilir. Bu durumlarda satın alma tarihinden başlayarak altıncı ayın sonuna kadar kiracı olarak kalmaya devam edebilir anca eğer 6 ay içerisinde evden çıkmazsa kiracıya tahliye davası açılabilir.
Kira Devri
Kiracı kendine kiraladığı mülkü başka birisine kiralık olarak devredebilir ancak bunun için mülk sahibinden yazılı izin almak durumundadır.
İzin Almadan Tadilat
Kiracı eğer mülk sahibinden izin almayarak ve bilgilendirmeden evde ciddi değişikliklere yol açabilecek tadilatlar yaptırırsa sözleşmeye esaslı aykırılık durumu oluşur. Mülk sahibi kontrat bitmeden tahliye edebilir.
Yönetim Yetkisi
Kiracı, apartman yöneticisi olabilir.

Kiracının hakları olduğu gibi, mülk sahibininde hakları vardır. Mülk sahibinin hakları için kiracı ona verilen yükümlülükleri yapmalıdır.
Kiracının Yükümlülükleri
Kira bedelleri düzenli şekilde ödenmelidir.
Kiracı eğer belirlenen tarihlerde ödemelerini gerçekleştirmezse, mülk sahibi sözleşmeyi feshedebilir.
Kira kontratının değişmesi ev sahibinin yazılı izniyle gerçekleşebilir.
Kira kontratında ödeme yapılması için herhangi bir tarih yoksa, ödemeler ayın sonuna kadar yapılabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön